Agressie

We hebben er allemaal wel eens mee te maken, misschien ben jezelf ook wel eens agressief. Je kunt agressie op verschillende manieren beleven of herkennen.

Bij expressieve agressie uit iemand zijn ongenoegen, vaak niet gericht op een ander persoon, maar meer op een bepaalde situatie. Kom je deze vorm van agressie tegen kun je het beste reageren door begrip te tonen, immers je zou het zelf ook fijn vinden als de ander een probleemoplossende houding aan neemt. 

Zou je dit niet doen kom je al snel in de frustratie agressie. Dit is het snel en onverwacht tonen van oplopende emoties en het ontstaan van een verminderde controle over het eigen gedrag. Frustratie agressie ontstaat meestal over procedures of wat een ander moet doen van jou en het niet doet, het moet altijd op jou manier uit gevoerd worden. Om frustratie agressie te verminderen, neem de persoon serieus, goed te luisteren, niet in discussie te gaan, maar pas met iemand in gesprek te gaan als de emoties gezakt zijn.

In dit gesprek kun je ook ontdekken of het geen instrumentele agressie was, het bewust gebruiken van agressie om een bepaald doel te bereiken. Was het geen reactie, maar een bewuste actie. Het uiten van dreigingen is een veelvoorkomend verschijnsel van deze vorm van agressie, laat iemand weten dat agressief gedrag niet gaat helpen om iets te bereiken.

Wordt het gesprek steeds onprettiger dan wordt het een onbeheerste agressie. Iemand wordt wat onvoorspelbaar en wil misschien iets breken of kapot maken en uiteindelijk weglopen. De realiteitszin ontbreekt dan een beetje, de onderliggende laag ligt toch vaak in het verleden waar het het ooit is ontstaan of opgebouwd. 

Door in balans te zijn en bij jezelf te blijven kun je vaak beter met bovenstaande omgaan, herken je je misschien in een van bovenstaande voorbeelden wees dan welkom om dat eens te onderzoeken.

Geef een reactie