Back to basic

Er komen veel e-mails binnen, vaak met de vraag, “ik wil gewoon lekker even ontspannen” of ik kan momenteel niet sporten, mijn nek en schouders voelen stram en stijf.

Daarom even weer terug naar de basis van masseren en hoe gezond het is. Een van de belangrijkste stelsels in ons lichaam is onze bloedcirculatie. En laat een massage daar nu net goed voor zijn. Via het bloed worden voedingsstoffen naar de cellen vervoerd en afvalstoffen afgevoerd. In onze spieren is een goede doorbloeding dus van belang. Spieren maken bij het bewegen melkzuur aan, dit is een afvalstof. Dit melkzuur moet goed afgevoerd worden door de bloedvaten in de spier, gaat dit niet goed dan ontstaan er zogenaamde knopen. Deze knoop, ook wel triggerpoint genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar blijft plakken en niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op, wat een stroef of strak en moe gevoel in de spier geeft. 


Knopen zorgen er ook voor dat de spier op sommige plekken wat korter is dan de naastliggende spier, daardoor voelt het als trekken aan het uiteinde ervan. Bij een Kaya Relaxation of Awakening massage worden deze knopen uit de spieren gehaald, waardoor het melkzuur goed weg kan. Het is opvallend wat het weghalen van knopen kan doen in bijvoorbeeld nek en schouders. Meestal voelt het hoofd wat vrijer en komt er een hoop energie en ontspanning vrij. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het resultaat van een massage op de gezondheid. 

Wat gebeurd er dan eigenlijk in het lichaam?

Na een massage blijkt de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd te zijn. De witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. Tevens verlaagt een massage het stresshormoon cortisol. Als deze stof cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor de weerstand. Als er diepe ontspanning in het lichaam ontstaat schakelt het zenuwstelsel over op een modus van herstel. Een massage bevordert ook de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide feel good hormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Mijn Kaya Relaxation en Awakening massages kunnen ook helpen als je last hebt van malende gedachten. Er kan altijd van alles door ons hoofd gaan en dat je daarmee rond blijft lopen. Als je tijdens de massage de aandacht en gedachte naar mijn handen brengt, het voor elkaar krijgt om rustig en diep te ademen zal de ontspanning en overgave snel optreden je lichaam.

Geef een antwoord