2023

Een nieuw jaar ligt voor ons….

Ik kan alleen maar hopen dat het een vriendelijk en positief jaar wordt en anders dan 2022.

Wat niet veranderd is dat je welkom bent.

Ego

Ego, wat is dat eigenlijk, waar koppel jij dit woord aan, aan stoer doen of macho zijn? Maar ego is misschien wel wat anders.

Zie het eens als een soort stem die de hele dag je gedachten voedt. Het deel in jou dat zoekt naar goedkeuring en bevestiging van jezelf, je omgeving, de cultuur, waar je uitkomt, en de eisen van de maatschappij. En ego verlangt de hele dag naar die aai over de bol en doet er alles voor om deze zo vaak als mogelijk te ontvangen. Misschien is dit ego helemaal niet wie jij echt bent, het is slechts het deel van jouw brein dat een beeld heeft gevormd wie je zou moeten zijn. Je ego is dus gevormd door de betekenis en waardes die jij aan je ervaringen hebt toegekend. In plaats van een gebeurtenis als eenmalig te zien heeft jouw brein er voor gekozen ze als maatstaf te gebruiken.

Je ego kan dus gekrenkt worden. Maar jij niet als persoon. Wanneer iemand je bijvoorbeeld “beledigt”, dan komt je ego in beweging. Je ego laat je direct weten dat deze boodschap haaks staat op het beeld dat je van jezelf hebt, dat het een slechte opmerking is en dat je je om deze reden erg slecht moet voelen. Als je geen ego zou hebben, dan zou je de ‘belediging’ opvatten als een reeks woorden die worden uitgesproken door een persoon. Het raakt je niet, maar dat stemmetje in je hoofd maakt je weer van alles wijs. Het vertelt je keer op keer dat je niet goed genoeg bent, dat je faalt, dat andere mensen beter zijn. . Je ego maakt zich druk over van alles en nog wat: status, prestaties, winnen, gelijk krijgen, populariteit, angstig en onzeker zijn.

Door in te zien dat jij en je gedachten niet één zijn, kan het je veel minder raken, zo kun je het minder invloed laten hebben op je dagelijks leven.

Een klein ego is fijn. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Je leven wordt makkelijker, je blijft dichter bij jezelf en je ervaart minder problemen. Niet omdat je een beter mens wordt, maar vooral omdat je dichter bij de realiteit leeft.

Wees welkom om te reflecteren.

In de schaduw

Ik ontmoet geregeld mannen in mijn praktijk die het gevoel hebben niets voor te stellen, vinden dat ze in de schaduw van een ander staan.

anderen alles beter doen,

anderen gelukkiger zijn,

anderen alles aan kunnen,

anderen nooit onzeker zijn.

Dit is een gedachte die niet realistisch is, het komt omdat je jezelf gaat vergelijken met die ander. En daarbij jezelf slechter beoordeelt dan de ander, en dat is niet waar je aan je zelfvertrouwen werkt.

Dat doe je wel om eens te gaan reflecteren, wat kun jij wel beter of mooier of liefdevoller als die ander. Nou ik denk net zoveel…………

Wees welkom om er eens over na te praten, of door middel van een coaching of massage sessie.