Onrust.

Onrust in je lichaam

Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat we allemaal wel eens  onrust in het lichaam voelen. Meestal is het niet tastbaar of concreet, dus zal het wel meevallen en gaat vanzelf over, toch?

De oorzaak is vaak dat je graag een oplossing wilt voor iets wat steeds in je gedachten blijft of terug komt. Maar hoe ga ik het dan oplossen, dat is vaak veel moeilijker en hierdoor ontstaat onrust. 

Het aanpakken van deze onrust kan tijdelijk verlichting bieden. Het is nog beter om uiteraard het probleem bij de bron aan te pakken.  Zo kun je proberen voor eens en altijd met je onrust af te rekenen of in ieder geval er beter mee om te kunnen gaan.

Onrust kent natuurlijk vele oorzaken en voor iedereen is de beleving anders. Waar de een onrust over voelt is de ander vaak helemaal relaxed over. Dit geeft vaak onbegrip bij andere mensen of ze begrijpen je niet, ze zeggen dan, dat heb ik niet! Dat versterkt alleen maar je onrust, want ik heb het alleen. Wij als mensen willen vaak grip op al onze bezigheden hebben, controle er over hebben, weten wat er gaat komen, weten wat we gaan doen.

Maar als deze zekerheden wegvallen en er verandering optreedt is dit vaak een reden tot rusteloosheid. We wikken en wegen, tobben en piekeren. We zijn immers van mening dat dit helpt om tot een oplossing te komen. En soms is dat zo, maar soms doet piekeren meer kwaad dan goed.

Natuurlijk wil ons lichaam ons ook wat vertellen, emoties zijn bedoeld om ons tot actie over te laten gaan. Onrust in het lichaam heeft ook als doel om scherpte en focus mee te geven. Het kan helpen om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. 

Alleen als onrust in je lichaam te lang duurt brengt het klachten met zich mee. Misschien zal je je minder fit voelen, chronische vermoeidheid, hartkloppingen en slaapproblemen hoor ik vaak. 

Lukt het je niet om tot de bron van je onrust te komen, wees dan welkom dan gaan we samen op zoek om de oorzaak te vinden.

Mannen avonden 2019

Nieuw bij Kaya massages en Coaching zijn mannen avonden, ik heb er nog niet echt een passende naam voor gevonden. Mede omdat het jullie invulling mag worden en waar behoefte aan is. Door de vele positieve reacties die ik ontving om dit op te zetten ga ik er mee starten op woensdag 4 september 2019.

Wat is de bedoeling, ik ga elke eerste woensdagavond van de maand van 19:30 tot ongeveer 22:00 deze avonden organiseren voor alleen mannen. Ik kan maximaal 20 mannen ontvangen per avond in mijn praktijk.

Als er behoefte aan is kunnen we starten met een korte meditatie om even te landen. Daarna kunnen we starten met een vast onderwerp of meerdere ingebrachte onderwerpen om het over te hebben. Zo kun je zelf je ideeën en ervaringen delen met andere mannen. De doelstelling is om samen met gelijkgestemde in een veilige en vertrouwde omgeving vrij te delen wat je bezig houdt. Een avond om jezelf te zijn, je fijn en vrij te voelen en delen met andere mannen wat je nergens anders kunt. Contacten leggen met andere mannen en gewoon naar elkaar luisteren zonder onze mobiele telefoon, even weg van alle sociale media, ze gaan uit!!

Lijkt je dit wat meld je dan aan via mijn formulier op mijn website onder de pagina afspraak maken staat het formulier. . Aanmelden is dus verplicht zodat ik weet hoeveel er gaan komen. Bijdrage is € 15,- p.p inclusief alle consumpties. Meld je aan voor Woensdagavond 4 september – 2 oktober – 6 november 2019. Wees welkom om 19:15 voor een koffie of thee.

Wat is seks volgens u?

“Voor de meeste mensen betekent seks gemeenschap. Het is jammer dat we dat zo nauw definiëren. Het zou betekenen dat mannen en vrouwen die niet hetero zijn geen seks zouden hebben. Terwijl er steeds meer ouderen uit de kast komen als homoseksueel. Bovendien is gemeenschap, dus vaginale penetratie, voor vrouwen niet het meest opwindende seksuele gedrag. Ik zou seks daarom liever willen definiëren als een ervaring en niet als een handeling. Iets wat samenhangt met hoe prettig iets is en de mate van intimiteit en verbondenheid die je voelt met je partner.”

Wanneer stopt intimiteit en begint seks?
“Vaak wordt het woord intimiteit gebruikt als we seks bedoelen, maar dat vind ik verhullend. Dan weten we niet waar we het over hebben. Intimiteit is emotionele verbondenheid en gaat over de kwaliteit van je partnerrelatie. Dat kun je uiten via seks, maar er zijn meer manieren om intiem te zijn. Andersom kun je ook seks hebben zonder verbondenheid of juist verbondenheid in een onenightstand ervaren, dat kan allemaal. Het is ook allemaal goed. Wat we weten uit onderzoek is dat seks die met genegenheid en intimiteit wordt beleefd de seks is die ons het meest gelukkig maakt. Mijn definitie van goede seks is dan ook: met genegenheid gedeeld genot onder gelijken.”

Verandert het belang van seks bij het ouder worden?
“Wat je ziet bij langdurige relaties, waarbij het stel de lastige schommelingen van kinderen opvoeden en carrière maken heeft overleefd, dat het contact tussen beiden heel fijn is en dat vaak met seksuele intimiteit wordt geuit. De voordelen daarbij zijn dat die seks minder prestatiegericht is. De seks is relaxter en meer gericht op wat fijn en lekker voelt. Bovendien maken vrouwen zich niet meer zo druk om hoe ze eruitzien. Dat alles komt de kwaliteit van seks ten goede.”

Hoe seksueel actief zijn ouderen?
“Statistisch gezien minder actief dan andere leeftijdsgroepen. Tegen elkaar aan liggen, zoenen, opwinding ervaren – dat definiëren we nu misschien niet als seks, als we dat anders gaan zien dan zou het zomaar kunnen zijn dat de cijfers heel anders blijken te zijn.”

Wat verandert er lichamelijk naarmate we ouder worden?
“Mannen hoeven niet een erectie te krijgen om klaar te komen. Dat denken we vaak. Het zwellichaam van mannen en vrouwen neemt met de leeftijd af, toch kan je nog heel fijn klaarkomen. Mannen denken dat ze al een erectie moeten hebben voordat ze met seks beginnen. Dat is niet zo. Van vrijen krijg je zin. Zowel vrouwen als mannen raken opgewonden van vrijen.”

Lust gaat dus niet met pensioen?
“Er wordt vaak gezegd dat je regelmatig seks moet hebben om zin te blijven houden. De gedachte daarachter is dat je testosterongehalte op peil blijft. Zowel voor vrouwen als mannen is dat zo. Alleen werkt het niet zo in de praktijk. Want de ervaring moet wel goed zijn. Pas als je hoog opgewonden raakt of klaarkomt hou je je testosterongehalte op peil. Pas dan werkt het ook op je hormoonaanmaak, zowel bij mannen als vrouwen.”

Beleven mannen en vrouwen evenveel plezier aan seks?
“Meer nog onder jongeren dan bij ouderen speelt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen als het gaat om seksueel plezier. Vrouwen trekken nog te vaak aan het korte eind, te meten aan de hoeveelheid orgasmes en pijnklachten. Veel vrouwen nemen dat voor lief. In een vaste relatie ‘hoort’ gemeenschap. Dat hoort bij de vrouwelijke rol. Daarom wil ik de definitie van seks veranderen, want het gaat om genot.”

Hoe kunnen vrouwen meer genieten?
“Seks is meer dan een mechanistische stimulans van de geslachtsorganen. Je hele lichaam is een seksueel orgaan als je je daarvoor openstelt. Daarnaast wil ik benadrukken dat er veel te weinig wordt gedaan met de genitaliën van vrouwen. Voor de man is penetratie een optimale manier om een orgasme te bereiken. Voor een vrouw ligt dat heel anders. Het vrouwelijk geslachtsorgaan is juist veel ongevoeliger. Dat is maar goed ook, het is vooral een baringskanaal. Anders zou het veel te pijnlijk zijn om een kind te baren. Voor het plezier hebben we de clitoris en die zou juist bij vrouwen gestimuleerd moeten worden.”

Zijn er voordelen aan seks (blijven) hebben?
“Wat we uit onderzoek weten: mensen die regelmatig plezierige seksuele ervaringen hebben, hebben over het algemeen een grotere kans om zoveel jaar later nog steeds gezond te zijn. Dus er is een samenhang tussen (het ontbreken van) ziekte en plezierige seks. Bij mannen hangt dat samen met frequentie en bij vrouwen met plezierige seksuele ervaring. Als je met een goede verhouding met je lichaam ouder wordt, kan seks een bron van troost en intimiteit zijn. Ook al werkt je lijf niet meer zoals toen je jong was. Dan is het wel fijn dat seks niet meer zo gaat over die prestatie, maar over voelen en genieten.”

Wat gebeurt er met het belang van seks als je ziek wordt?
“De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor seksuele activiteit als je een aandoening hebt. Want ook al werkt alles niet meer zoals toen je gezond en jong was, je kunt nog steeds intimiteit en opwinding delen. Het gaat niet meer zo makkelijk en spontaan en vanzelf. Het lijf wordt strammer, het reageert wat minder snel. Terwijl juist als je lijf wat kuren vertoont seks een bron van intimiteit kan zijn. Dan gaat het om de ervaring, om het voelen en niet het moeten. Een van de lastige dingen voor jonge mensen is dat ze denken dat zin iets is waar je geen moeite voor hoeft te doen. Ouderen weten allang dat je voor plezierige seks wat moet doen. Dat je je ervoor moet openstellen. Niet verwachten dat het allemaal vanzelf gaat.”

En wat dan als je niet meer met je partner bent, als je bijvoorbeeld naar een verzorgingshuis moet?
“In de laatste fase van hun leven worden mensen vaak gescheiden van hun partner. Dat is een bron van zorg onder mij en mijn collega’s. Het maakt lichamelijkheid en seksuele expressie ongelooflijk ingewikkeld. Het is zeker niet zo dat mensen geen seks meer willen als ze ouder worden. Gelukkig is daar steeds meer onderzoek naar, want het draagt bij aan de kwaliteit van leven. Lust hebben mensen tot op hoge leeftijd. Ook al is het natuurlijk zo dat mensen vanwege allerlei redenen niet meer met elkaar vrijen. Dat hangt ook samen met onze definitie van seks. Want is seks is naast gemeenschap hebben ook: tegen elkaar aan liggen, zoenen, opwinding ervaren. De definitie van seks verbreden, daar doen we zowel mannen als vrouwen een groot plezier mee.”

En waarom is die definitie zo belangrijk?
“Het is dan niet meer zo normatief en mensen moeten doen wat ze zelf fijn vinden. Zo denk ik dat we met een bredere definitie van seks de kloof tussen mannen en vrouwen willen dichten als het gaat om frequentie van orgasmes en de pijn die vrouwen ervaren tijdens gemeenschap. Tien procent van de jongere vrouwen ervaart pijn bij gemeenschap; als het een somatische aandoening was, dan zouden we dat een epidemie noemen. En toch hebben we het er bijna niet over. We vinden het vrij normaal, vrouwen verbergen het vaak zelfs voor hun partner. Vrouwen vinden dat de coïtus gewoon door moet gaan en dat komt weer hoe we seks definiëren. Zowel mannen als vrouwen denken dat het niet goed is voor de gezondheid van mannen als ze opgewonden zijn maar er niet van klaarkomen. Klaarkomen kan ook anders, vind ik. Dat hoeft niet via het lichaam van een ander die daar pijn van kan ondervinden. Daarvoor hebben we bredere definitie van seks nodig om dat acceptabel te vinden. Laten we wat we normale seks vinden verruimen; dan is dat geen issue meer. Dan is als iets om samen te delen en van te genieten en niet meer als gemeenschap.”

Zijn er nog meer misstanden over seks?
“We denken dat seks een mannelijke drift is, gestuurd door testosteron. Dat het niet gezond is om mannen daarin te remmen, dat mannen seks nodig hebben. Maar voor vrouwen is testosteron ook belangrijk. Bovendien is het niet zo dat mannen zich niet meer kunnen beheersen als ze te veel testosteron hebben. Dan hoor ik de mannen in de zaal vaak sputteren. Een veelgehoord argument is dan de natuur, ze verwijzen dan naar het dierenrijk. Mijn antwoord daarop is dat het eraan ligt naar welke diersoort je kijkt. Ik ken soorten waarbij het vrouwtje degene is die initieert en met alle mannetjes in de troep seks heeft. Als vrouwen dat doen levert dat reputatieschade op. Niet alles wat mensen doen heeft zijn weerslag in het dierenrijk. Wij hebben een neo cortex, wij kunnen nadenken. Anders dan de meeste dieren hebben wij mensen altijd seks. Wij maken zo’n enorm groot ding van seks. We zien seks als een constante biologische kracht, dat je als man altijd zin moet hebben anders ben je geen echte man. Dat zie je nergens in het dierenrijk. Maar die vergelijking hoor je nooit. Seks wordt vaak in verband gebracht met reproductie. Penis- en vaginaseks is goed voor het voortbestaan van de soort en daarom moeten we die seks ook het lekkerst vinden. Maar we hebben veel meer seks dan nodig is voor het voortbestaan van onze soort. Seks gaat dus niet over voortplanten, seks is een sociale aangelegenheid. Slechts één procent van de seksuele interactie van een heterostel is gericht op voortplanting. De rest is voor de lust en verbinding.”
Bron:( Interview met Ellen Laan)ANBO

Stress, stress, stress……

Als je af en toe eens hoofdpijn hebt is dat niet ongewoon en soms flink moe zijn na een lange dag werken kan zelfs een voldaan gevoel geven. Maak je hier geen zorgen over, alleen wat gebeurd er met je als dit regelmatig is. Het steeds vaker voorkomt, dan wordt het tijd om naar je lichaam te luisteren. Het lichaam wil je namelijk iets vertellen……

Wat is stress eigenlijk?

Het betekent niets anders dan spanning of druk. Af en toe stress hebben is ook zeker niet ongezond. Soms heb je het zelfs nodig om goed te kunnen functioneren. Dat noemen we dagelijkse stress. De spanning die je voelt bij een spannende gebeurtenis. Het zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt zijn. Het brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, we noemen dit ook wel het vlucht, vecht en bevriezen stadium. 

Wat gebeurd dan eigenlijk in je lichaam?

bloeddruk gaat omhoog – hartslag stijgt – adrenaline komt vrij spieren spannen zich aan – ademhaling wordt sneller
keel knijpt dicht – zweet breekt uit – trillende benen

In korte tijd is je lichaam klaar om in de overleving stand te gaan. Als de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning meestal wel af. Je lichaam wil terugkeren naar rust en kalmte. Alleen………
Als de opbouw van stress maar door blijft gaan, dan krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen. Ik hoef je niet uit te leggen hoe dat voelt als je niet meer kunt ontspannen. Je lichaam gaat aangeven dat je beter voor jezelf moet zorgen. Allerlei vage klachten steken de kop op. Dan is er sprake van chronische stress.

Ik kan je vele manieren leren om hier beter mee om te gaan. Belangrijk is om het eerder te herkennen in je lichaam. Massages, bodywork, stress ontladen en daarna dan te ontladen met een makkelijke zelfhulpmethode die je thuis kunt doen. 
www.kaya-massages.nl

Je voelt je niet meer fijn in je relatie?


Dan is de vraag natuurlijk gelijk, maar hoe hoe zou je het dan willen? Toen je aan deze relatie begon wilde je het beste van jezelf laten zien, alles was mooi en het voelde dat je de ware had gevonden, immers je bent de relatie aangegaan. Het koste je geen moeite om de relatie in stand te houden. 

Zoals in elke relatie begon je na jaren de minder mooie kanten te zien van je partner, en hij andersom in jou natuurlijk. Deze minder mooie kanten kunnen gekoppeld zijn aan oude ervaringen met emoties die destijds niet goed zijn verwerkt, bij jezelf of bij je partner. Dit kan in je relatie met je vader zijn of misschien dat je ingrijpende situaties hebt meegemaakt in je jeugd. Door deze ervaringen of herinneringen voel je steeds meer een trigger. Deze gaat zich meer en meer uiten in verbale of non-verbale gedrag of zelfs zo erg dat je uit je slof schiet. Op deze reactie en houding zit je partner niet te wachten, zo lang je deze situaties niet herkend, zal je ongetwijfeld vaker deze trigger voelen.

Dan ben je ineens die man die zich realiseert dat hij ouder wordt. Het lukt je niet om op emotioneel niveau te praten met je partner. Je kunt/durft/wilt niet.

Jullie hadden dit wel door, maar ach, de relatie ging toch redelijk goed? Waarom dan hierover praten? 

Als dit dan vervolgens jaren kabbelt wordt de drempel alleen maar groter om je diepste emoties te delen. Kleine pijntjes worden groter, en negatieve emoties en angsten beginnen de kop op te steken. 

De mooie start van je relatie is anders geworden, je voelt het, je merkt het, je beleefd het……….

Een eerste stap die je kunt maken is er eens alleen op uit te trekken, een lang weekend alleen met jezelf zijn. Je haalt zowel de “trigger” van je negatieve ervaring weg. Je hoeft je daardoor niet meer te storen aan wat vervelend is. Misschien merk je dat je het positieve aan hem gaat missen. Zoals je hebt ervaren is het heel moeilijk om helder na te denken als je boos bent. Maar wanneer die emotie zijn gezakt, en je objectief naar je boosheid kan kijken, dan zal je opmerken dat je eigenlijk boos bent om niks.

De tweede stap is de mogelijkheid die ik jullie kan bieden. Een Kaya relatie coaching of massage sessie. De sessie bestaat uit wat jullie beide nodig hebben op dit moment, veiligheid en vertrouwen en openheid is de basis waar ik aan ga werken en jullie. De (issues) en triggers worden erin verwerkt. Het kan zijn door gesprekken, oefeningen of elkaar anders aanraken. Zo ontstaat er begrip voor elkaar en kun je intimiteit weer anders beleven. De relatie is weer fijn.

Neem gerust contact met mij als je vragen hebt. Voel je welkom, Andreas

Massage is gezond

Ik wilde weer eens terug naar de basis van mijn werk. Dat is masseren en weer eens met jullie te delen hoe gezond dit is.Een van de belangrijkste stelsels in ons lichaam is onze bloedcirculatie. En laat een massage daar nu net goed voor zijn. 
Even wat uitleg hierover, via het bloed worden voedingsstoffen naar de cellen vervoerd en afvalstoffen afgevoerd. In onze spieren is een goede doorbloeding dus van belang. Spieren maken bij het bewegen melkzuur aan, dit is een afvalstof. Dit melkzuur moet goed afgevoerd worden door de bloedvaten in de spier, gaat dit niet goed dan ontstaan er zogenaamde knopen. Deze knoop, ook wel triggerpoint genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar blijft plakken en niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op, wat een stroef of strak en moe gevoel in de spier geeft. 


Knopen zorgen er ook voor dat de spier op sommige plekken wat korter is dan de naastliggende spier, daardoor voelt het als trekken aan het uiteinde ervan. Bij een Kaya Relaxation of Awakening massage worden deze knopen uit de spieren gehaald, waardoor het melkzuur goed weg kan. Het is opvallend wat het weghalen van knopen kan doen in bijvoorbeeld nek en schouders. Meestal voelt het hoofd wat vrijer en komt er een hoop energie en ontspanning vrij. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het resultaat van een massage op de gezondheid. 

Wat gebeurd er dan eigenlijk in het lichaam?

Na een massage blijkt de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd te zijn. De witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. Tevens verlaagt een massage het stresshormoon cortisol. Als deze stof cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor de weerstand. Als er diepe ontspanning in het lichaam ontstaat schakelt het zenuwstelsel over op een modus van herstel. Een massage bevordert ook de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide feel good hormonen die rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Mijn Kaya Relaxation en Awakening massages kunnen ook helpen als je last hebt van malende gedachten. Er kan altijd van alles door ons hoofd gaan en dat je daarmee rond blijft lopen. Als je tijdens de massage de aandacht en gedachte naar mijn handen brengt, het voor elkaar krijgt om rustig en diep te ademen zal de ontspanning en overgave snel optreden je lichaam.

Kaya relatie coaching

Vaak ontmoet ik koppels die uit elkaar gegroeid zijn of dat de relatie wat stroef verloopt. Hier wil je graag verandering in brengen, deze Kaya partner coaching sessie is dan ideaal om weer tot elkaar te komen. Zo kunnen we onderzoeken wat de verwachtingen van je partner zijn en elkaar beter te begrijpen wat jullie nodig hebben

Tantra partner massage

Mijn gevoel zegt dat vele mannen en vrouwen denken dat intimiteit en seksualiteit hetzelfde is. Dan kan het zo zijn dat we deze termen door elkaar gebruiken en er zo verkeerde verwachtingen ontstaan. Intimiteit is een gevoel van verbondenheid met een ander. In het contact met die ander, voel je je helemaal op je gemak, misschien wel je authentieke zelf. Hoe meer intimiteit je ervaart, hoe gelukkiger en liefdevoller je je kunt voelen. Het is goed om te weten dat er verschillende vormen van intimiteit voorkomen. Niet alleen omvat elke vorm karakteristieke kennis, maar vereist ook specifieke vaardigheden.
In mijn sessie gaan we met onderstaande 6 vormen van intimiteit aan de slag. Hierbij is de één niet belangrijker dan de ander. Ze zijn allemaal meer of in mindere mate aanwezig. De mate van belangrijkheid verschilt echter van persoon tot persoon. De vormen zijn:

Fysiek – Emotioneel – Mentaal – Sociaal – Seksueel – Spiritueel.

Ik bied deze Kaya partner coaching sessies aan voor mannen en vrouwen. Ruime ervaring is aanwezig.