Emoties

Emoties?

Wat gaat er in je om en wanneer zeg je wat je echt voelt? Heb je andere gevoelens dan dat de situatie op dat moment is of zeg je wel eens hoe blij je met iemand bent?
Meestal zijn we niet gewend om hier zomaar iets over te zeggen. Vroeger op school leerden we de taal en nog veel meer en vaardigheden. In de meeste gezinnen werd er vroeger ook niet over emoties gepraat. Later toen je een baan kreeg ging het vaak over de regels, feiten en cijfers

Maar de taal van gevoelens en over emoties spreken, is een ander vak. Hoe maak je aan iemand duidelijk dat je ergens boos of verdrietig over bent, dat je je ongerust maakt, dat je ergens bang voor bent? Meestal zwijgen we en stoppen het weg. En vaak is het om de ander te sparen, dat je geen ruzie wilt en omdat je eigenlijk niet weet hóe je het zou moeten zeggen. Vaak zijn we ons niet eens bewust van wat we voelen en stappen we eroverheen. Dan gaan we anderen iets verwijten, mokken of zwijgen, zonder dat we precies weten waarom. Een mogelijkheid is altijd om met jezelf te praten.

Binnen de geweldloze communicatie zijn er 4 basis-emoties, de 4 B’s.
Blij – Bang – Boos – Bedroefd

Wat voel ik in mijn lichaam kun je je als eerste afvragen? Luisteren naar jezelf, ben ik blij, bang, boos of bedroefd? Als je dit eenmaal helder hebt, kun je met jezelf in gesprek gaan en jezelf vragen: hoe komt het dat ik blij/bang/boos/bedroefd ben? En dan even stil zijn en wachten wat je jezelf hoort zeggen. Dat is alles! En het is een waardevolle stap als je je dit eigen maakt, want het haalt veel onrust weg uit je dagelijks leven.

Wil je dit samen met mij eens verder onderzoeken wees dan welkom. www.kaya-massages.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *