Geborgenheid.

Wat betekent geborgenheid?

Het woord geborgenheid is de benaming voor het gevoel van je veilig en zeker voelen.

Het staat vaak in relatie met een bepaalde omgeving of een situatie of het kan een persoon zijn. Wanneer je in mijn praktijk komt en je voelt je op je gemak en al snel veilig is dit geborgenheid. Het is dus is een belangrijk gevoel dat bijdraagt aan een goede gemoedstoestand, positieve levensvisie en je zult je makkelijker kunnen ontspannen. Door een gebrek aan geborgenheid, en dus het gevoel van onveiligheid, kan je je misschien onprettig en onwelkom gaan voelen.

Dit onprettige gevoel kan ontstaan wanneer je wel eens buitengesloten wordt van sociale activiteiten of sociale groepen. Dit gebrek aan geborgenheid kan in je latere leven moeilijkheden veroorzaken. Als wij vroeger een gebrek aan geborgenheid gekend hebben kun je nu misschien problemen hebben met het onderhouden van relaties of vriendschappen. Wanneer zich dan eindelijk een situatie of relatie met geborgenheid voordoet, probeer je misschien dit wanhopig vast te houden en zo wil je de situatie of relatie onder controle houden. Dit werkt vaak averechts omdat de ander zich benauwd of het als beklemmend gaat voelen en je juist afstoot.

Dit gevoel van geborgenheid is dus niet alleen belangrijk voor een positieve levensvisie en een relaxte gemoedstoestand, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling en je gedrag in je dagelijks leven.
Wil je hier verder eens over kletsen of heb je het gevoel dat je hiermee misschien worstelt, wees dan welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *