Keuzes

Word je wel eens geconfronteerd met je eigen uitstelgedrag?Je stelt dingen zo lang mogelijk uit en hebt de neiging om dingen niet af te maken. Er zijn veel mannen die het lastig vinden om prioriteiten te stellen.

Kiezen of je wel of niet ergens naar toe gaat, of je wel of niet die persoon wilt ontmoeten

Iedereen heeft keuzes te maken. Zelfs als je er bewust voor zorgt dat je weinig in situaties komt waarin je moet kiezen… Dan is dat ook een keuze. Het is onmogelijk om niet te kiezen. Je kunt je keuzes wel uitstellen, maar vroeg of laat wordt er toch van je gevraagd om te kiezen. Gevolg is onrust, stress…niet lekker in je vel zitten.

Zit je in een relatie waarin je niet gelukkig bent? Of voel je je niet gelukkig binnen je baan? Dan wordt er een grote keuze van je vereist: Ga je ermee stoppen, of niet?

Dit soort grote keuzes krijgt iedereen op het bordje. In je hoofd kan je lang twijfelen wat je nu wel of niet moet doen. Die twijfel geeft aan dat je middenin het keuzeproces zit en alle opties onderzoekt. Lang twijfelen hoeft niet per se erg te zijn. Soms is het juist goed als je de tijd neemt om dingen te onderzoeken en nog niet meteen een keuze te maken. Zolang het maar geen uitvlucht wordt…

Andere personen om je heen denken vaak te weten wat goed is voor jou. Als jij hierin meegaat, kan het zijn dat je voor je het weet in de verkeerde relatie of bij de verkeerde baan terechtkomt. Je hebt dan de ideeën van de ander overgenomen. En, verrassing: dat is niet jóúw leven. Het voelt heel veilig om te doen wat andere mensen van je verwachten. Dat blijkt ook uit onderzoek. Als mensen 100% vrijgelaten worden in het maken van een keuze, kiezen ze vaak datgene wat de meeste andere mensen doen. Dat voelt veilig. Maar het maakt je niet gelukkig.

Een keuze maken kan je op de korte termijn pijn opleveren, maar op de lange termijn voor geluk zorgen. Kiezen is een proces van verliezen. Als je het ene kiest, verlies je het ander. Keuzes maken is nauw verbonden met vrije wil.

Wees welkom om dat te onderzoeken.

Geef een reactie