Stress, stress, stress……

Als je af en toe eens hoofdpijn hebt is dat niet ongewoon en soms flink moe zijn na een lange dag werken kan zelfs een voldaan gevoel geven. Maak je hier geen zorgen over, alleen wat gebeurd er met je als dit regelmatig is. Het steeds vaker voorkomt, dan wordt het tijd om naar je lichaam te luisteren. Het lichaam wil je namelijk iets vertellen……

Wat is stress eigenlijk?

Het betekent niets anders dan spanning of druk. Af en toe stress hebben is ook zeker niet ongezond. Soms heb je het zelfs nodig om goed te kunnen functioneren. Dat noemen we dagelijkse stress. De spanning die je voelt bij een spannende gebeurtenis. Het zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt zijn. Het brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, we noemen dit ook wel het vlucht, vecht en bevriezen stadium. 

Wat gebeurd dan eigenlijk in je lichaam?

bloeddruk gaat omhoog – hartslag stijgt – adrenaline komt vrij spieren spannen zich aan – ademhaling wordt sneller
keel knijpt dicht – zweet breekt uit – trillende benen

In korte tijd is je lichaam klaar om in de overleving stand te gaan. Als de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning meestal wel af. Je lichaam wil terugkeren naar rust en kalmte. Alleen………
Als de opbouw van stress maar door blijft gaan, dan krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen. Ik hoef je niet uit te leggen hoe dat voelt als je niet meer kunt ontspannen. Je lichaam gaat aangeven dat je beter voor jezelf moet zorgen. Allerlei vage klachten steken de kop op. Dan is er sprake van chronische stress.

Ik kan je vele manieren leren om hier beter mee om te gaan. Belangrijk is om het eerder te herkennen in je lichaam. Massages, bodywork, stress ontladen en daarna dan te ontladen met een makkelijke zelfhulpmethode die je thuis kunt doen. 
www.kaya-massages.nl

Geef een antwoord