Zelfreflectie

Ik zie dagelijks in mijn praktijk dat vele mannen typerende eigenschappen hebben. Soms van zeer expressief en melodramatisch, tot extreem ingehouden en gereserveerd. De kat uit de boom kijken, introvert of extravert zijn, en vooral wie is die Andreas?
Ik vind het dan altijd weer mooi om te beleven, te voelen en vooral te zien als iemand langzaam dit schild afbreekt bij zichzelf.

Deze karaktertrekken hoeven natuurlijk geen enkel probleem te vormen, het is wie je bent. Als deze je uit balans brengen wordt het een ander verhaal. Als voorbeeld, je kunt niet ingetogen reageren, ook niet als de situatie daar nadrukkelijk om vraagt. Je raakt snel in paniek zodra je ook maar even alleen bent. Je voelt dagelijks onrust in jezelf, of je hebt steeds maar weer verwachtingen die niet uitkomen.

Het gevolg is dat je jezelf krampachtig terugtrekt, en je niet meer kunt verbinden met de mensen of maatschappij om je heen. Het schild wordt weer opgebouwd en we schieten als een slak terug in onze schulp.

Dan wordt het toch tijd om die Andreas te gaan ontmoeten, een zelfreflectie met hem te doen en te onderzoeken hoe je het misschien anders kunt aanpakken of inzetten. 
Wees welkom voor een intake gesprek, ik heb altijd een luisterend oor. 

Geef een antwoord