Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het komt van binnenuit en komt voort uit de gedachten die je over jezelf hebt en de normen die je aan anderen stelt. Je gedrag komt voort uit gevoelens, je gevoelens komen voort uit gedachten. Deze gevoelens zelf zijn heel moeilijk beïnvloedbaar, maar de gedachten kun je sturen. Zo kun je dus je gevoel en gedrag beïnvloeden, met als resultaat meer zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen ontwikkelt zich in de kinderjaren. Naast iemands persoonlijkheid is de sociale omgeving erg belangrijk bij de ontwikkeling van je zelfvertrouwen. Wanneer je bijvoorbeeld erg beschermd opgevoed bent, kan het zijn dat je niet geleerd hebt om een eigen mening te vormen of zelf dingen te ondernemen.

Zelfvertrouwen neemt af omdat het misschien is ontstaan omdat je vroeger gepest bent of heb je misschien vervelende ongewenste intimiteiten beleefd. Op latere leeftijd ga je meer aan jezelf twijfelen en je gaat zo meer dingen uit de weg. Een negatieve spiraal kan het gevolg zijn en je zelfvertrouwen neemt nog meer af.

Zelfvertrouwen kan lastiger worden naarmate je ouder wordt en kan zich uiten in je gedrag. Je durft nog maar weinig initiatief te nemen of iets “niet” te zeggen, omdat je bang bent dat een ander er wat van vindt. Zo behaal je dus niet de benodigde successen, en blijft de positieve bevestiging uit. Je lijkt gevoeliger te worden wanneer mensen in je omgeving kritiek hebben geleverd op je gedrag of prestaties.

Zelfvertrouwen en masseren? Het lijkt misschien niet te combineren, maar je lichaam weer voelen, uit je hoofd en in je lichaam is de eerste stap. Daarna mag je energie weer stromen en deze mag je omarmen. Met extra coaching, om het issue in je leven te vinden, kan ik je ondersteunen en deze negatieve spiraal weer om te buigen naar een sterke persoonlijkheid vol zelfvertrouwen. Je innerlijke zelf.

Geef een antwoord